Kokį sprendimą pasirinkti

Kiekvienas pardavėjas jums atsakys: bet kokį brangiausią kurį jums sugebėsiu parduoti. Pardavimas yra gana sudėtingas procesas, bet greitas ir pelningas. Lietuviai yra geri pirkliai ir tarpininkai. Beveik kiekvienas statybininkas, pardavėjas ar bet koks prašalietis gali jums pastatyti ar įrengti namą. Skelbimuose daug pigių paslaugų, tad ar sunku surasti skelbimuose 3-4 save reklamuojančius statybininkus ir pasirinkus pigiausią, kurio nelabai kas samdo, parduoti kaip labai gerą meistro sprendimą.

Tikras lietuvis yra visų galų meistras ir daro darbus pagal poreikį – reikia jis mūrininkas, reikia tinkuotojas, dažytojas, elektrikas, stalius ar santechnikas. Jei žmogus žino tiek sričių (ne tik pavadinimus), tai jis bus labai brangus profesionalas ir tikrai nedirbs už mažą kainą. Ir greičiau tai bus firma. Kartais yra gerai toks profesionalas, nes visi subrangovai mato tik savo siaurą sritį ir kiek įmanoma ją susiaurina siekdami pelno. Be to visi sprendimai privalo tikti pastato koncepcijai. O geras pardavėjas privalo parduoti „ne visai tai“ ko reikia užsakovui.

Kitas svarbus faktorius statybose – kiekvienas giria savo pusę, aiškina kad ji pati svarbiausia,brangiausia, kiekvienas peikia prieš tai atliktus darbus ir pats daro lygiai taip pat atmestinai. Tas pradžioje vadinama „keliame kainą“, o paskui „kaip moka taip darome“.

Visą broką užsiprogramuoja paslaugų pirkėjas mažindamas ir taip mažas kainas, iškeldamas naujų reikalavimų procese už kuriuos nenori mokėti, prisimindamas papildomų darbų už tą pačią kainą, žinodamas kaip sutaupyti ar bandydamas apgauti. Statybose yra populiarus požiūris jei ne tu tai tave. Šis posakis tinka ir vienam asmeniui, nes saviapgaulė yra dažniausias reiškinys.

Mūsų srityje klientas labai dažnai turi savo pardavėjus, kurie siūlo „pasakiškas nuolaidas“, bet rezultate kaina būna panaši ar greičiau didesnė, o laiko ir nervų išeikvojama daug. Sukurti tinkamus tiekimo kelius užima ne vienus metus. Bet jei nekontroliuosite ir nelyginsite kainų (profesionaliai) tai permokėsite tikrai daug.

Jei jūs skambinate ar rašote pardavėjams ir jie atsiunčia savo montuotojus, tai montuotojas ar statybininkas privalės bet kuriuo atveju parduoti tos firmos produkciją. Ir visi kiti produktai jums paprasčiausiai „netiks“. Gerai jei pataikėte. Dažnai klientai perka prekės vardą ir taip pasidaro sau meškos paslaugą. Ypač su brangesniais produktais. Tada ir produktas būna sugadinamas ir klientas jaučiasi apgautas, nors apgavo tik pats save. Aš net bijau rekomenduoti draugams ką daryti ar ką pirkti, nes jei tik kažko nekontroliuoji pats bus kažkur sutaupyta ar kaina padvigubės.

Lietuvoje prekyba vyksta mažiausios kainos principu. Rinkoje visi stengiasi litu ar dviem būti pigesniais už konkurentus. Konkurencija didelė, rinka maža, tad prasideda lenktynės kas pasiūlys mažiausią kainą. Kaina, kokybė bei atlikimo laikas yra pagrindiniai faktoriai ir visi trys kartu negali būti minimalūs. Užsakovai skaito komentarus, straipsnius ir tikisi laimėti loterijoje ne tik žaisdami rusišką ruletę su statybomis. Realybė yra kiek kitokia: viskas kainuoja laiką ir pinigus. Visi apgavę sistemą ir sutaupę pinigų internete ar draugams džiaugiasi tik kurį laiką.

Tad geriau taupykite nedarydami nesąmonių, nei tas nesąmones bandydami padaryti už dyką.